logo



Tactus.cz

knížky s hmatovými ilustracemi pro nevidomé děti




O projektu Tactus.cz

 


Název projektu

 
Název Tactus pochází od slova taktilní, tj. hmatový. Cílem projektu je podpořit tvorbu knížek s hmatovými obrázky pro nevidomé děti a provozovat pro ně KNIHOVNU HMATOVÝCH KNÍŽEK.

 

Jak vypadá hmatová kniha?


Text příběhu, o němž knížka vypráví, je vytištěn v soutisku černotisku (běžného písma) ve zvětšené velikosti (pro slabozraké čtenáře) a Braillova bodového písma (pro nevidomé). Obrázky v knížkách jsou provedeny hmatově – za použití nejrozmanitějších materiálů. Protože cílíme na dětskou čtenářskou obec, zaměřujeme se na rozmanitost, výstižnost a hmatový vjem materiálů. Částečně je možné vytvářet reliéfní obrázky pomocí techniky, zejména fuseru (termokopírky) a vakuového lisu. Nevidomé děti, a to zdaleka nejen ty nejmladší, však potřebují rozmanitost materiálů i způsobů ztvárnění, aby obrázky byly příjemné i zábavné, rozlišitelné a motivující ke hmatovému poznávání zobrazování skutečnosti, jakož i hmatovému poznávání skutečnosti samotné.



 Proč vůbec knížky s hmatovými ilustracemi?

 
Stejně tak jako každé dítě, i nevidomé děti rády čtou. Bohužel knížek v Brailleově písmu existuje podstatně méně než běžných dětských knížek. Co se týká knížek s ilustracemi, je jich zanedbatelné množství. Obrázky je totiž v tomto případě nutno tvořit ve hmatové podobě, což je značně náročné i nákladné. Přesto, že knížky s hmatovými ilustracemi existují, oproti ostatním dětem, které mají k dispozici stovky a tisíce knih v knihovnách i na pultech obchodů, budou nevidomé děti vždy značně znevýhodněny.

Ne vše, co je hmatné, je automaticky dobře vytvořené pro nevidomé, resp. pro hmatové vnímání. Aby obrázky měly odpovídající kvalitu, musí je vyrábět skutečný odborník.

Současný technický pokrok přináší nevidomým velmi užitečné možnosti vzdělávání, komunikace, zaměstnávání. Na druhou stranu to ale přináší pokles vzdělanosti. V případě nevidomých se to neblaze projevuje ve slabší znalosti Braillova písma, ale i celkové hmatové gramotnosti. Hmatové knížky proto nabízíme jako cenný příspěvek k rozvoji hmatového vnímání. Je to jako ve všech ostatních oblastech: Co se v mládí naučíš... O Braillově písmu pojednává náš samostatný text.



KHK

Knihovnu provozuje Asociace rodičů a přátel dětí nevidomých a slabozrakých v ČR, z. s. Výpůjčky hmatových knížek se posílají i vracejí poštou, místo bydliště čtenáře proto nehraje roli. Lze o ně požádat na adrese khk.asociace@gmail.com. Knížky půjčujeme do rodin, do škol i kamkoliv jinam, kde jsou nevidomé děti.

V půjčovním fondu jsou díla z našich soutěží (viz níže), dále knihy vyrobené dobrovolníky, studenty pedagogických a uměleckých oborů, k dispozici je i několik děl ze zahraniční tvorby.

Fotodokumentaci hmatových knížek můžete shlédnout zde a také zde.

Kromě knížek půjčujeme také předmětové příběhy a hmatové hry.

Provozování knihovny je jádrem celého projektu – jinde v republice si děti hmatovou knížku nepůjčí.




Prodejní tituly



Několik knížek jsme vyrobili v  malých sériích (40 až 50 ks), aby si je mohli rodiče nevidomých dětí koupit a mít je doma trvale.

V současné době nabízíme ke koupi cca 8 titulů, jejichž cena je značně dotována, pohybuje se okolo 999 Kč (výrobní cena je ovšem 5x až 20x vyšší).

Prodejní tituly inzerujeme na našich webových stránkách.



Předmětové příběhy



V knihovně máme jednak knížky, ale také pohádky s předměty. Nejedná se o knihy, ale o díla velice žádaná pro předknižní fázi.

Vidícímu dítěti nedělá problémy pochopit, že namalovaný pes je prostě pes. Pro nevidomé dítě vede dlouhá cesta k pochopení, že příběh může být doprovázen obrázkem, tedy ilustrován. Např. hmatový dvourozměrný obrázek psa se od živého psa výrazně liší. Skutečný pes je chlupatý, teplý, pohyblivý, živý, velký, čtyřnohý, trojrozměrný, vrčící, štěkající, někdy nebezpečný, ... Na obrázek psa sedne z výše uvedených přívlastků snad jen chlupatý, a to ještě jen v případě, je-li vyroben z příhodného materiálu, který se podobá skutečné psí srsti.

Dítě nejdříve potřebuje porozumět tomu, že příběh vůbec může být něčím doprovázen. Prvním stupněm náročné cesty od 3D ke 2D zobrazení je pohádka, kterou dospělý dítěti vypráví, k tomu dítě dostává do ruky doprovodné předměty, např. při pohádce O červené Karkulce botičky pro panenku, malinký košíček, malinké víno, malinkého plyšového vlka nebo tvrdé zuby atd.

Teprve když porozumí tomu, že předměty jsou zmenšeninou reálného předmětu, navíc ještě v mnoha aspektech odlišnou (např. malinkou láhev s vínem nelze otevřít, střevíčky jsou z plastu), může postoupit ke knížce, v níž jsou předměty zprvu našité na stránkách.

Přes tyto postupné kroky se dítě nakonec propracuje ke knížce s hmatovými obrázky. Předmětové pohádky jsou tedy důležitým předstupněm.

Nabízejí mj. prostor pro velmi živou osobní komunikaci rodičů s dětmi, kdy na základě příběhu dojde na velmi objevná témata – např. čím se živí žába, jak vypadá dům shora, dítě může dorůst své rodiče, krokodýl nemá chlupatou srst apod. Předmětové příběhy, stejně tak jako knížky s plošnými hmatovými ilustracemi, velice významně přispívají v oblasti, na kterou je třeba u nevidomých dětí zvláště klást důraz. Tou je Symbolická hra.

Fotodokumentaci pohádek s předměty můžete shlédnout zde.

Pro tvůrce jsou tyto pohádky výrobně podstatně snazší (oproti skutečným hmatovým ilustracím), jde v podstatě jen o shromáždění (případně i výrobu) výstižných předmětů a výběr či vytvoření pěkného příběhu.

Tato díla jsou určena nejmladším dětem: text by proto měl být krátký a snadný k porozumění.




Integrační aspekt knížek s hmatovými obrázky


Knížky se snažíme vyrábět tak, aby byly použitelné jak pro nevidomé, tak i vidící čtenáře. Tento integrační moment považujeme za velice důležitý, přispívá ke vzájemné komunikaci a společné činnosti nevidomých s vidícími. Mohou je tedy číst nevidomé děti spolu se svými rodiči nebo sourozenci, spolužáky, kamarády apod. Proto ilustrace jsou zároveň hmatové i barevné a texty jsou tištěny v soutisku Braillova písma a černotisku (běžného písma).

 


Čtenáři naší knihovny



Připravili jsme pro Vás krátké video, kde můžete shlédnout dvě nevidomé děti – to jsou Čtenáři naší knihovny.

 

 



Mezinárodní soutěže Typhlo & Tactus

 
Osvědčenou cestou, jak podpořit tvorbu těchto knih, je zejména realizace soutěží tvůrců hmatových knížek. Soutěže mají sice vítězné autory, ale to není nejpodstatnější. Vyhrávají zde především nevidomé děti, protože hlavním výsledkem soutěží je zvýšení počtu těchto knížek.

Od roku 2000 se konají mezinárodní soutěže, známé pod názvem Typhlo & Tactus. Prvních 6 ročníků se uskutečnilo v rámci evropského projektu financovaného Culture 2000. Součástí projektu byla vždy nejen soutěž samotná, ale i následná výroba několika stovek exemplářů vítězných knih (v jazycích zúčastněných zemí) v chráněné dílně Les Doigts Qui Révent v Dijonu a jejich prodej za dotovanou cenu.

Ačkoliv evropský projekt skončil, mezinárodní společenství se rozhodlo pokračovat do značné míry dobrovolnickým a svépomocným způsobem. Soutěže pokračují nadále (nikoliv už každoročně, ale ve dvouleté periodicitě), ovšem již bez evropské finanční podpory i bez následné výroby oceněných soutěžních knih. Kromě Evropanů se postupně připojili tvůrci z dalších kontinentů: Afriky, Asie, Severní i Jižní Ameriky. Mezinárodní porotu tvoří odborníci z osmi evropských zemí: Belgie, Česká republika, Francie, Holandsko, Itálie, Polsko, Velká Británie.

Pořadatelství mezinárodních soutěží se nyní střídá mimo zakladatelskou Francii. Další ročníky soutěže proběhly také v České republice, Finsku, Itálii a Belgii. Aktuální ročník se připravuje v Polsku.

Do mezinárodní soutěže jsou vysílána kvalitní díla národního kola soutěže ve zúčastněných zemích. Čeští autoři se jich pravidelně účastní, jejich díla patří opakovaně mezi nejlepší.

Francie, kolébka této aktivity, iniciovala vznik mezinárodního sdružení Typhlo & Tactus (www.tactus.org), k němuž se Česká republika připojila v roce 2005. Kromě pořádání soutěží organizuje Tactus také pracovní setkání odborníků a vydává metodické materiály ke tvorbě hmatových knih. Členové sdružení tvoří odbornou poroty mezinárodních soutěží. Hodnocení se pravidelně účastní i čeští hodnotitelé.

 

Mezinárodní úspěchy českých autorů



Bezesporu největším naším úspěchem v mezinárodních soutěžích bylo české prvenství v soutěži Typhlo & Tactus 2006: Kristýna Adámková zvítězila v konkurenci 90 knížek z mnoha zemí se svým dílem Rozmanitosti.

Čeští autoři získali také mimořádná ocenění mezinárodní odborné poroty: V roce 2013 pak získala Pavla Táborová mimořádné uznání poroty za dílo Žirafka Žofka (2013). Vlasta Šedivá a Iva Rek za dílo Pohádka o ztracené prdelce (2017).  Michaela Šámalová za dílo Ztracená náušnice (2021).

 

České soutěže Tactus.cz

 

Kromě naší účasti v několika ročnících mezinárodní soutěže jsme uspořádali již osm ročníků soutěže ryze české, od soutěže Tactus.cz 2007 po Tactus.cz 2021.

Soutěžní díla jsou po vyhlášení výsledků předána do KNIHOVNY HMATOVÝCH KNÍŽEK a rozšiřují tak její půjčovní fond.

Kvalitní díla z české národní soutěže Tactus.cz postupují do mezinárodní soutěže Typhlo & Tactus, kde se poměřují s díly autorů z celého světa.

Velice si vážíme všech autorů, kteří se svou tvorbou zařazují mezi dobrovolníky tohoto projektu. Náš půjčovní fond se tímto způsobem utěšeně rozrůstá. Za naše nevidomé čtenáře patří všem tvůrcům veliký vděk!



Odborné semináře pro zájemce o tvorbu


Knihovna také pro skupiny zájemců o tvorbu hmatových knih pořádá (kdekoliv na území ČR) semináře, kde představuje díla již vyrobená a vysvětluje kritéria pro tvorbu hmatových obrázků. Fotodokumentaci ze seminářů můžete shlédnout zde.

Pokud se rozhodnete podpořit naše čtenáře vlastní tvorbou, knihovna nabízí veškerou odbornou podporu, průběžné e-mailové konzultace během tvorby, pořízení textu v soutisku černotisku a Braillova písma. Sledujeme, aby díla odpovídala kritériím kvalitní tyflografické tvorby.

Spolupracujeme s vysokými i středními školami pedagogického, uměleckého či sociálního zaměření. V těchto školách pořádáme výše popsané semináře. Úkolem studentů je pak na základě poznatků získaných na semináři vytvořit vlastní knihu nebo pohádku s předměty.

Práce na hmatových obrázcích umožní studentům profesionální růst: studenti se seznámí s novou oblastí, na základě vlastní praktické zkušenosti snáze pochopí specifika hmatového vnímání a tvorby. Odborné vedení pomáhá eliminovat elementární nedostatky hmatových obrázků. Proto výsledná díla jsou pak provedena kvalitně, k nemalému prospěchu dětských nevidomých čtenářů.

Semináře pořádáme po domluvě kdykoliv, nejen pro studentské skupiny, termín nemusí být nutně svázán se soutěží.



Publikace


Zájemcům o tyflografickou tvorbu a o účast v soutěžích nabízíme příručky, které jsme vydali: Tak a tak na taktilní knihu (Terezie Kochová, 2008, druhé vydání 2012, základní pravidla pro tvorbu hmatových knih), Jak vyrobit textilní hmatovou knihu (Marion Ripley, 2007, přeloženo z anglického originálu), Od reality k obrázku (J. Mojžíšek, 2010, postřehy, rady a nápady nevidomého autora).

 


Finanční stránka


Vyrobit knížku s dobrou hmatovou ilustrací je velice náročné, ale i nákladné. Trvanlivost hmatové knížky není neomezená – vzhledem k tomu, že důkladným hmatovým prohlížením dětskýma ručkama se značně opotřebovává.

Výrobní cena jedné knížky se pohybuje – vzhledem k množství ruční práce – cca od 3 000 Kč do 20 000 Kč. Taková cena je pro rodiče nevidomých dětí značně vysoká. Rodiny nevidomých dětí jsou oproti jiným rodinám výrazně znevýhodněny: za prvé hmatové knížky prakticky nejsou na prodej (kromě několika titulů – viz výše), za druhé jejich ceny jsou podstatně vyšší než u běžných dětských knížek.

I když knížky do rodin prodáváme, nejedná se o výdělečnou činnost. Prodejní cena představuje pětinu až dvacetinu výrobních nákladů. Přibližně třetina série se prodá během prvního roku po vyrobení, další cca během následujících několika let, neboť mezitím další děti dorostou „knižnímu“ věku. Tedy finance vynaložené na výrobu po tuto dobu „čekají“ v knížkách. Peníze za prodej pak okamžitě investujeme do výroby dalších knížek.

Máme vytipováno mnoho velice kvalitních hmatových knížek, které – jakmile seženeme potřebné finance – vyrábíme v prodejních sériích. Aby prodejní cena pro rodiče mohla být okolo 999 Kč, výrobu každé knížky padesátikusové sérii je třeba dotovat. Celá série tak přijde na 150 až 600 tisíc Kč.

 


Dlouhodobý projekt Tactus.cz

 

V naší republice probíhá projekt pod názvem Tactus.cz. Již samotný název napovídá, že je úzce propojen s projektem mezinárodním.

S evropskými partnery jsme neustále v kontaktu. Účastníme se mezinárodních pracovních schůzek sdružení Typhlo & Tactus. Spolupracujeme se zeměmi z různých světadílů. Díky tomu máme v knihovním fondu zahraniční knížky – norské, francouzské, korejské, holandské či finské. Naopak české knihy se dostaly k nevidomým čtenářům uvedených zemí.

Celý projekt Tactus.cz získal v roce 2007 záštitu Společnosti Svazu českých knihkupců a nakladatelů. Zapojil se do kampaně na podporu čtení Rosteme s knihou a dostal možnost opakovaně prezentovat a vystavovat hmatové knížky na knižním veletrhu Svět knihy.

S potěšením můžeme říci, že mezi zúčastěnými zeměmi stojí Česká republika v těchto aktivitách na jednom z nejpřednějších míst ve světě.

Naše KNIHOVNA HMATOVÝCH KNÍŽEK je jediným pracovištěm v ČR, které je k dispozici nevidomým dětem po celé republice a které takto systematicky podporuje tvorbu hmatově ilustrovaných knížek.

 


Naši podporovatelé



Velice si vážíme každé dlouhodobé i jednorázové podpory. Rádi bychom zde poděkovali všem, kteří se zasadili nebo stále zasazují o to, aby projekt Tactus.cz fungoval a knížek s hmatovými ilustracemi přibývalo:

Největším a stálým naším podporovatelem je Nadační fond Českého rozhlasu ze sbírky Světluška –  zejména podporuje základní provoz naší KNIHOVNY HMATOVÝCH KNÍŽEK.

Vážíme si všech našich partnerů, kteří projekt podporují:

  

Světluška    Nadace pro rozvoj vzdělávání         Litoměřické svátky hudby        Zahradnické      Mathilda

 


A jsme vděčni za dar každého jednotlivce. Za všechny nevidomé čtenáře vám všem vyslovujeme upřímný dík!





KNIHOVNU HMATOVÝCH KNÍŽEK

můžete podpořit darem na sbírkovém účtu

2600312541 / 2010


Potvrzení o daru rádi vystavíme, napište si o něj na khk.asociace@gmail.com.


Odborný garant projektu Tactus.cz:

PaedDr. Terezie Kochová
Asociace

www.asociacerodicu.estranky.cz


logo